Enten du er en nybegynner på piano, eller en erfaren pianist, er det viktig å ha et godt piano å spille på. Kanskje har du havnet på denne siden fordi du akkurat nå er på jakt etter et nytt piano selv. Da har du kommet på rett plass! Hensikten med dette innlegget er å gi deg en god oversikt over markedet, og hjelp til å avgjøre hvilket piano som er rett for deg.
Et kjapt Google søk på “kjøp av piano” avdekker et helt hav av ulike alternativer og terminologier. Dette kan ved første øyekast virke litt overveldende! Men fortvil ikke. Jeg skal bryte det opp for deg, og komme med noen helt konkrete tips i de ulike kategoriene. La oss starte med å dele alternativene dine inn i 3 hovedkategorier:
- Digitale keyboard: Dette er den mest allsidige løsningen. Med digitale keyboard får du ofte en “alt-i-ett” pakke. Hvis du ønsker å kunne spille med flere lyder enn kun piano er dette et godt alternativ. En minus med digitale keyboard er at de ofte har færre tangenter enn et akustisk piano, og at tangentfølelsen ikke er så god.
- Digitale pianoer: Dette er ofte favoritten, og den løsningen vi anbefaler til våre elever som skal kjøpe sitt første piano. En stor fordel med denne varianten fremfor et digitalt keyboard, er at tangentfølelsen på mange av produktene er tilnærmet lik et akustisk piano. I tillegg selges de fleste variantene også med 88 tangenter, som er fullstendig størrelse. Flere digitale pianoer selges som “startpakker” med både piano, krakk, notestativ og hodetelefoner.
- Akustiske pianoer: Ingenting slår følelsen og lyden av et akustisk piano. Hvis du vil ha den ultimate spilleopplevelsen og lydkvalitet, er dette definitivt det beste alternativet. Samtidig er det verdt å merke seg at prislappen ofte er høy, og at det er et stort møbel som vil kreve en god del plass i huset!
Alternativ 1: Digitale Keyboard
Et digitalt keyboard er som nevnt ofte den mest allsidige løsningen. Grunnen til at det kalles for et digitalt keyboard eller “elektrisk keyboard” er fordi lyden er syntetisert eller samplet. Den er altså ikke akustisk eller ekte. Men det vil ikke si at lyden ikke høres naturtro ut. Noen av de digitale keybaordene på markedet har en bemerkelsesverdig naturtro lyd. Lydkvaliteten på de ulike produktene henger ofte sammen med prisen.
Hvis du ønsker å spille med andre lyder enn kun piano, er det også flere keyboard som gir deg denne muligheten! Du kan finne lyder som; fiolin, orgel, trommer, saksofon, trompet, fløyte, trekkspill, rhodes osv. I tillegg til alle de ulike lydene, finner du ofte også rytmeseksjoner. Dette gjør at du får følelsen av å spille sammen med en trommeslager, eller et fullt akkompagnement. Ofte en kjærkommen og morsom tilleggsfunksjon!
Ulempen med et digitalt keyboard er at selve spilleopplevelsen kan variere fra veldig god til veldig dårlig. Dette avhenger vanligvis av to hovedfaktorer; tangentfølelse og antall tangenter. Det er et fåtall av digitale keyboard som har full størrelse – altså 88 tangenter. Hvis du har begrenset med plass i hjemmet ditt, kan dette faktisk være fint. De ulike størrelsene på listen (etter 88 tangenter) er; 76 tangenter, 61 tangenter, 49 tangenter, 37 tangenter og 25 tangenter. Når det gjelder tangentfølelse så er det slik at digitale keyboard ikke har de samme fysiske delene som et akustisk piano. Det brukes derfor forskjellige teknikker for å gjenskape den “tyngre” følelsen som ekte pianotangenter gir deg. Hvis du vil ha den mest naturtro tangentfølelsen kan du spørre etter et keyboard med “vektede tangenter” eller “Hammer action” i butikken. De fleste tangentene på digitale keyboard er imidlertid ikke naturtro, og går under navnet “semi-vektede” tangenter.
Forslag til kjøp av digitale keyboard:
- Yamaha PSR-E373: Auto-komp keyboard fra Yamaha med 61 tangenter og mange artige tilleggsfunksjoner! PRIS: 2.690kr
- Yamaha NP-35: Stilrent digitalt keyboard med litt færre funksjoner. Finnes i både svart og sølvgrå. 76 tangenter. PRIS: 4.190kr
- Yamaha PSR-SX600: En mer fullstendig og fullspekket utgave av PSR-E373 som er nevnt først i denne listen. 61 tangenter. PRIS: 8.438kr
- Roland FA-07: Kraftfull “alt-i-en” pakke fra Roland. Massivt lydbibliotek og høy kvalitet på både lydene og de innebygde effektene. 76 tangenter. PRIS: 19.281kr
Alternativ 2: Digitale Piano
Vi pleier ofte å anbefale et digitalt piano til de som skal kjøpe sitt første piano. En av de store pluss-sidene med et digitalt piano, er at det gir deg fordelene og fleksibiliteten til et keyboard, samtidig som det gjenskaper spilleopplevelsen til et akustisk piano veldig bra! Tangentene er ofte vektede, og laget av tre eller et imitert tremateriale. Dette gir deg følelsen av å spille på et solid instrument, samtidig som det ikke krever stemming og samme fysiske vedlikehold som ved et akustisk piano.
Akkurat som med et digitalt keyboard, vil du også med et digitalt piano ofte finne flere lyder enn kun den typiske piano-lyden. Men digitale pianoer har ofte ikke det samme fokuset på å være en “alt-i-en” løsning. Det legges et større fokus på at det både skal se og høres ut som et akustisk piano. Den mer stilrene estetikken gjør også at digitale pianoer egner seg godt som et møbel til for eksempel stuen!
To andre store fordeler med digitale pianoer som er verdt å nevne:
- Hodetelefonutgang: Digitale pianoer har hodetelefonutgang. Hvis du ikke ønsker å forstyrre naboen eller de du bor sammen med, er dette en stor pluss å ha!
- 88 tangenter: Mange av de digitale pianoene har 88 tangenter. Verdien av å ha et piano med full størrelse blir ofte undervurdert. Det er særlig viktig med tanke på å ikke støte på noen begrensninger ved læring av nye sanger. Selv om du ofte har nok med 76 tangenter, vil noen sanger kreve at du har 88 tangenter tilgjengelig. Hvis du vil være helt sikker på at du har denne muligheten, anbefaler jeg å kjøpe et piano med full størrelse!
Forslag til kjøp av digitalt piano:
- Yamaha P-145: Yamaha sin P-serie er velkjent, og er et populært valg ved kjøp av første piano. P-145 er en av de billigste variantene i denne serien, og dermed også den med minst funksjoner. Hvis du ønsker den gjeveste utgaven i P-serien kan du gå for Yamaha P-525B. PRIS for P-145B: 5.190kr
- Yamaha YDP-145B: I likhet med P-serien er Yamaha også kjent for sin YDP-serie. YDP-145B er den billigste utgaven i denne serien, men allikevel et flott piano – både lydmessig og estetisk. Her får du mye for pengene! PRIS: 11.690kr.
- Roland HP702: Elegant og fullstendig pianoløsning fra Roland med en rekke spennende tekniske funksjoner. PRIS: 22.423kr
- Yamaha CLP-845B: Enda en populær serie fra Yamaha! Med Yamaha CLP-845 begynner vi virkelig å snakke høy kvalitet! Her får du en fantastisk lyd, tangentfølelse og utseende. Et fantastisk alternativ hvis budsjettet tillater det! PRIS: 37.690kr
- Roland LX-5 Premium Digital Piano: Autentisk utseende og en spillefølelse og lyd som gjør at det nesten føles som “the real deal”! PRIS: 37.590kr
- Yamaha CLP765GP: Hvis du har plass og penger er det få digitale pianoer som kan måle seg med dette. Ser ut som et flygel og har den ultimate spillefølelsen og lyden. PRIS: 52.885kr
Alternativ 3: Akustisk Piano
Etter min mening er det ingenting som kan måle seg helt med lyden og spillefølelsen til et akustisk piano! Teknologien har virkelig kommet langt, men det er noe med de fysiske hammerne som slår på de fysiske strengene i et akustisk piano som bare “har det lille ekstra”. Når du skal kjøpe et akustisk piano kan du velge mellom to hovedkategorier; Upright piano og flygel! Nedenfor er en kort beskrivelse av disse:
UPRIGHT PIANO
Upright piano, eller “stå-piano” som det også kalles, er den miste av de to variantene. En god løsning for de fleste hjem, siden det kan plasseres opp mot en vegg. Lydkvaliteten kan i mange tilfeller måle seg med et flygel, men du har ikke et like stort dynamisk spenn å spille på.
FLYGEL
Dette er det ikoniske, lange, lave og bueformede piano du kanskje har sett på konserter? Med et flygel får du en rik og fyldig tone – både når du spiller svakt og sterkt. Med lokket som ligger over strengene har du muligheten til å gjøre justeringer som gir en mer åpen eller lukket klang. Et flygel gir deg den ultimate dynamiske friheten og spillefølelsen!
Noe som er greit å tenke på hvis du ønsker deg et akustisk piano er at det både er dyrt å kjøpe og vedlikeholde. Et akustisk piano reagerer på små endringer i fuktighet eller temperatur, så pianoet trenger regelmessig stemming. Dette betyr også at du må vurdere hvor i rommet du plasserer pianoet. Det bør helst ikke plasseres i fuktige omgivelser eller for nært til en radiator.
Silent piano – det beste fra to verdener
Et akustisk og digitalt piano har ulike fordeler! Som nevnt er en av de store fordelene med et digitalt piano at du har muligheten til å bruke det med hodetelefoner. De siste årene har det kommet en teknologi som lar deg bruke det akustiske pianoet også digitalt, uten å gå glipp av pianofølelsen. Denne teknologien kalles for “silent piano”. Du får altså det beste fra to verdener! Her er hva Yamaha selv skriver om denne teknologien:
“Når Silent modus -funksjonen er aktivert vil hammerne ikke lenger treffe strengene, i stedet vil en sofistikert sensor-teknologi fange opp alle bevegelser i tangentene og sende denne informasjonen til en digital lydmodul. Spill på et ekte akustisk piano med hodetelefoner når som helst, dag eller natt, uten å forstyrre andre eller å selv bli forstyrret. Yamahas Silent modus -system er overlegent, og muliggjør å spille 24 timer i døgnet og gir tilgang til mange tilleggsfunksjoner, inkludert et utvalg instrumentlyder, innspillingsfunksjoner og tilkobling for mobile enheter.”
– Yamaha Music
Så hvis du har problemer med naboen fordi du spiller piano, eller ønsker å se på tv i fred mens barna øver på piano, er denne teknologien løsningen! Teknologien kan skrues av og på, slik at du selv kan veksle mellom å spille akustisk og digitalt. Ganske smart!
Forslag til kjøp av et akustisk piano:
Nedenfor finner du noen forslag på akustiske pianoer. Siden dette er en såpass stor investering, anbefaler jeg å gå innom en pianoforretning for profesjonell veiledning og testing i forkant av kjøp. Her er allikevel noen tips:
- Yamaha B1: Dette er Yamaha sin minste modell. Et veldig mye brukt piano, som ofte er å finne i undervisningslokaler og skoler rundt om i landet. PRIS: 53.900kr
- Yamaha B3: Dette er det største pianoet i den ovenfornevnte B-serien. Grunnet størrelsen blir klangen fyldigere. Her vil du også få en rikere bassklang enn ved feks Yamaha B1. PRIS: 87.900kr
- Yamaha B2SC2 silent piano: Et av Yamaha’s akustiske pianoer med deres banebrytende silent-teknologi. PRIS: 102.100kr
- Petrof 118P1: Stilrent og pent piano fra Petrof. Med dette pianoet får du en varm og fyldig klang. PRIS: 119.000kr
- Petrof 125 G1: Et piano som oser av kvalitet! Velbalansert piano med både varm tone og fyldig bass. PRIS: 144.000
- Yamaha C3XSH2 silent flygel: Et ganske stort hopp i pris her, men jeg ville allikevel ta det med fordi C3X er Yamaha sitt mest solgt flygel. Et førsteklasses piano, og med denne utgaven har det også integrert silent-teknologi. C2X og C1X er billigere varianter i samme serie. Alle Yamaha flygler kan leveres med silent-teknologi om ønskelig. PRIS: 581.700kr
Hvilket piano bør du kjøpe?
Jeg har et siste tips som jeg tror kan gjøre det enda enklere å begrense alternativene, og ta et valg. Det er å svare på 7 enkle spørsmål. Hvis du i forkant av et kjøp svarere på disse spørsmålene vil det bli tydeligere for deg hvilken løsning du burde gå for. Her er spørsmålene:
- Hva er budsjettet mitt?
- Hva er forventningene mine når det kommer til lyd, tangentfølelse og dynamikk?
- Ønsker jeg å ha andre lyder enn piano tilgjengelig (feks orgel, strykere, blås osv)?
- Hvor mye plass har jeg i huset?
- Ønsker jeg at pianoet skal være flyttbart, slik at jeg kan ta det med andre steder for å spille?
- Er jeg villig til å bruke penger på å vedlikeholde et piano (feks stemming)?
- Trenger jeg et piano som har hodetelefonutgang, slik at jeg kan spille uten å forstyrre andre?
Jeg avslutter slik jeg startet: Enten du er en nybegynner på piano eller en erfaren pianist, er det viktig å ha et godt piano å spille på! Hva som er et godt piano, og hvilket piano du burde kjøpe, kommer an på dine behov og forventninger. Forhåpentligvis har denne guiden hjulpet deg å komme nærmere et svar på dette!
Hvis du i tillegg er på jakt etter et sted å få pianoundervisning, tilbyr Oslo Pianoskole en gratis og uforpliktende prøvetime. Det kan du bestille her!
Lykke til med kjøp av piano!